Dr. Adrian Marinescu, director medical al Institutului „Matei Balș”, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Dacă facem o formă gravă de rujeolă, riscăm să facem encefalită, avertizează medicul. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă
„Cel mai probabil, persoanele care au peste 30 de ani au trecut prin rujeolă. Poți să faci niște analize prin care afli dacă ai trecut sau nu prim boli eruptive. Rujeola este pojarul și rubeola este pojărelul, iar vărsatul de vânt este varicela”, informează Adrian Marinescu.
„În perioada de început, în care nu ai erupția (pete mari, care pleacă de la nivelul feței, din spatele urechilor), nu îți dai seama. Este ca o răceală, iar apoi apare o erupție și îți dai seama. În momentul în care cel mic are primele simptome respiratori, l-aș ține acasă. Este de 10 ori mai ușor de transmis decât COVID-19. Cred că ne dăm seama că dacă un copil într-o clasă are rujeolă, le dă celor care nu sunt vaccinați sau care nu au trecut prin boală. Asta se întâmplă și cu adulții tineri. Când ai erupția, îți dai seama. Acela e momentul în care toată lumea se izolează, dar e cam târziu, că poți să transmiți și înainte. Deci, trebuie să stai izolat de la primele simptome. Chiar dacă e gripă sau viroză, tot trebuie să fii izolat”, a mai spus dr. Adrian Marinescu, director medical al Institutului „Matei Balș”.
Conform acestuia, tratamentul pentru rujeolă nu conține antibiotic și este adaptat în funcție de simptome.
Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!